Experimentarium

Experimentarium - Trappe i kobber

Působivé schodiště z mědi uvnitř budovy nového Experimentaria

Experimentarium bylo znovu otevřeno a pyšní se impozantním měděným schodištěm.

 

V lednu 2017 Experimentarium otevřelo své rozšířené a nově rekonstruované budovy. Centrálním prvkem nového areálu je působivé schodiště sestávající ze dvou oddělených částí, které se kolem sebe vzájemně proplétají – celková délka schodiště je 185 metrů. Schodiště je obloženo mědí, kterou dodala společnost KME a Metalcenter Group A/S

 

Jediná konstrukce – několik funkcí

Po rekonstrukci, která začala v roce 2014 a ničivém požáru v roce 2015, může Experimentarium hrdě přivítat návštěvníky v nových a větších budovách ve čtvrti Hellerup, na předměstí Kodaně. Experimentarium se jako centrum vědy zaměřuje na vytvoření interaktivního vzdělávacího prostředí, které nabízí jak dětem, tak i dospělým pohled do úžasného světa vědy.

 

Centrálním architektonickým prvkem rekonstruované budovy je obří ocelové schodiště obložené mědí, které sahá z přízemí přes všechna čtyři podlaží budovy. Svým spirálovitým tvarem připomíná šroubovici DNA. Nejen, že jde o důležitý funkční prvek infrastruktury budovy, ale také ukazuje, že svět vědy je místo, kde začínají mnohá dobrodružství, která právě centrum Experimentarium nabízí.

 

Close up picture af trappen udført i TECU copper

Měď TECU Classic

Působivé schodiště bylo navrženo ateliérem CEBRA Architecture, konstrukci provedla společnost CSK Stålindustri A/S.  Společnost AE Stålmontage A/S byla zodpovědná za instalaci měděného obložení. Obklad schodiště tvoří zhruba 10 tun mědi TECU Classic (o tloušťce 0,7 mm). Kombinace výrazného měděného povrchu a designového řešení schodiště vytváří fascinující a působivý pohled, který se návštěvníkům naskytne, když do budovy poprvé vstoupí.

 

Obložení architektonického řešení se zaoblenými tvary

Lars Bøje ze společnosti AE Stålmontage A/S byl projektovým manažerem zodpovědným za měděné obložení schodiště:

Celé schodiště má tvar spirály a ve skutečnosti se skládá ze dvou samostatných schodišť, která se kolem sebe ovíjejí. V momentě, kdy má něco zaoblený tvar, je potřeba najít speciální řešení, říká Lars Bøje a dodává:

Muselo dojít k ohýbání a tvarování materiálu přímo v místě instalace. Z tohoto důvodu nám společnost CSK Stålindustri zprvu dodala jen část schodiště tak, abychom mohli napřed otestovat různé postupy. Jen tak jsme byli schopni přijít s nejlepším možným řešením montáže obložení.

Finální řešení je estetické, ale zároveň splňuje i platné bezpečnostní předpisy.

Měď je k ocelové konstrukci převážně přilepena, ale s ohledem na bezpečnostní předpisy požární ochrany bylo potřeba ji upevnit také mechanicky pomocí skrytých spojů. Proto jsme byli nuceni v měděných plechách udělat drážku, kam by se dali mechanické spoje umístit. Každý další plech je vytvořen tak, aby přesahoval přes drážku posledního a zakrýval tak upevňovací body, vysvětluje Lars Bøje a dále dodává:

Spoje mezi jednotlivými plechy ze spodní strany schodiště musely kopírovat zakřivení schodiště, proto se musela měď stříhat do tvaru klínů. Aby bylo možno dosáhnout esteticky příjemné povrchové úpravy na spojích mezi spodními, bočními a vrchními vrstvami, museli jsme přijít se zbrusu novým řešením „tvarovaných drážek“, které budou respektovat různá zakřivení schodiště.

 

Další vzrušující projekty s využitím mědi

Pokud si přejete prohlédnout si další příklady realizace velkých konstrukcí s využitím mědi, navštivte this project. V rámci tohoto projektu jsme dodali měď TECU Classic na působivé schodiště, které tvoří centrální místo fakulty Techniky na Jihodánské univerzitě v Odense. 

 

Realizace byla připravena ve spolupráci s dánskou společností AE Stålmontage

 

 

  • Experimentarium close up
  • Experimentarium - Total length: 185 meters
  • Experimentarium - TECU classic copper cladding with 0,7 mm thickness

DALŠÍ PROJEKTY, KTERÉ BY VÁS MOHLY ZAJÍMAT:

Univerzita Southern Denmark